Een goedlopende zaak ? Hou verkiezingen !

Blog verschenen in STERCK. Magazine, nr. 29

Het is weer zover. Niet zo lang na ons wereldrecord ‘aantal dagen met een regering in lopende zaken’, hebben we opnieuw … een regering in lopende zaken. Grappend, maar met die spreekwoordelijke grond van waarheid, wordt dat wereldrecord van 541 dagen vaak bestempeld als ‘de beste regering die we ooit hebben gehad’.

Het is niet zo verwonderlijk dat heel wat burgers best tevreden waren over die periode. In lopende zaken worden geen strategische beslissingen genomen. En het zijn net de fundamentele keuzes die voor controverse zorgen. Politici waren doorgaans minder tevreden met die periode, want met goed beheer alleen val je niet op. Daarvoor zijn nieuwe ideeën nodig, en de soms zo vervloekte controverse.

Toch kunnen wij ondernemers ook iets leren van een regering in lopende zaken. Uiteraard is het niet zo dat een regering die anderhalf jaar lang alleen maar uitvoert, de beste regering is die we ooit hebben gehad. Toegegeven, ik word ook wat ongemakkelijk als ik een politicus (te) vaak met weer een nieuw idee op radio of tv zie verschijnen. Maar, als ik naar mezelf kijk, dan moet ik bekennen dat ik zelf wellicht te vaak regering in lopende zaken speel voor mijn bedrijf. Branden blussen, problemen oplossen, goed beheer kortom, maar te weinig strategisch vooruitblikken. Te veel in de business en te weinig aan de business werken.

Politici worden gedreven door de kiezer als ze net wél de vernieuwing en de controverse opzoeken. Want als je afhankelijk bent van stemmen, word je gedwongen om op te vallen. Om een duidelijke visie te hebben. Als ondernemer kennen we de periodiek vastgelegde confrontatie met onze prestaties veel minder (tenzij misschien in jaarvergaderingen met aandeelhouders). Maar misschien moeten we ze wel voor onszelf organiseren, al is het maar als een virtuele denkoefening? We kunnen de lengte van onze legislatuur zelf bepalen. Ik heb, voor vandaag over drie jaar, alvast een zondag in mijn agenda aangestipt met de titel ‘Verkiezingen’. Doe het ook eens.

Stel dat het vandaag verkiezingen zouden zijn, zou jouw bedrijf jou opnieuw als premier kiezen? Niet de medewerkers zijn de kiezer, zelfs niet de aandeelhouders als die er zouden zijn, maar het bedrijf zelf. Een interessante denkoefening. Om eerlijk te zijn, ik weet niet of mijn bedrijf me zo vanzelfsprekend opnieuw als premier zou kiezen … Misschien had ik sneller kunnen zijn met een aantal beslissingen of wat meer risico moeten nemen? Ik kwam, zo virtueel kiezend, alvast bij een verdomd moeilijke evenwichtsoefening tussen gokken en veiligheid, tussen vernieuwing en zekerheid. Een evenwicht dat ik daarvoor niet zo voelde. Voor de strategie van de toekomst was er altijd nog tijd genoeg.

Als we zo nu en dan de politicus in ons bovenhalen en ons ‘beleid’ uitstippelen met regelmatige virtuele verkiezingen in het achterhoofd, dan verandert die focus. Het dwingt ons om af en toe de controverse op te zoeken. Soms tegen je gevoel en de ruimte in de agenda in.


in Reis
We laten heel wat potentieel liggen