Groeipijn van een bedrijf is zoals traag opkomende tandpijn

Artikel verschenen op Business AM, 8 april 2023

Elk bedrijf wil blijven groeien. Maar té snel de vlucht vooruit nemen is geen goed idee. Dat legt auteur Matty Paquay uit in zijn boek ‘De Groeiparadox’. Business AM sprak met hem over groeipijnen van bedrijven, de gevaren ervan en het op tijd herkennen van de symptomen.

De essentie: Als een bedrijf te snel groeit, ontstaan er groeipijnen. Het grote gevaar schuilt in sluimerende problemen. Het tijdig herkennen hiervan en ook het proactief zoeken naar dergelijke obstakels is essentieel.

  • “Vaak ontstaan die groeipijnen veel trager, zoals tandpijn van het type die trager opkomt waardoor er gewenning ontstaat. Zo is het vaak dat een bedrijf een sluimerende groeipijn heeft, waardoor het personeel overbevraagd wordt of waardoor bepaalde onderdelen van het assortiment te weinig aandacht krijgen omdat men er net niet in slaagt om iedereen op tijd getraind te krijgen. Zo ontstaan er vertragingen in het groeiproces”, legt Paquay uit.
  • “Het kan gevaarlijk zijn voor het bedrijf in de zin dat de efficiëntie dermate daalt zodat jouw cashflow in gevaar komt, dat jouw klanten ontevreden worden, dat je medewerkers ontevreden worden. Je gaat eraan gewend raken als iets wat erbij hoort, waardoor je in het beste geval symptoombestrijding gaat doen.”
  • “We realiseren ons vaak te laat dat we in een ander businessmodel terechtkomen. Met een ander type klanten, andere noden, waar we in feite ook een ander soort organisatie voor nodig hebben. Waar we andere rollen en andere vaardigheden voor nodig hebben. En dat realiseren we ons vaak te laat. En wat wij daar adviseren is dat je in feite proactief een designoefening doet”, zegt Paquay. (kg)

Beluister het volledige interview hier: https://businessam.be/groei-paradox-bedrijf-traag-snel/

in Reis
Ondernemer of manager ?